De opmars van de daktuin, 10 september 2013

Bergum/Assen/Hoorn, 10 september 2013

De opmars van de daktuin


Frisia Bergum opent vestiging in Noord Holland


Frisia Bergum, specialisten in allerlei soorten groenverzorging, opent
een vestiging in Hoorn (Noord Holland). De nieuwe vestiging past in de ambitie van het bedrijf om dichtbij de klant te zitten. "Zeker nu de vraag naar onze specialisaties hard toeneemt vinden we het belangrijk om zichtbaar en benaderbaar te zijn”, aldus directeur Willem Douma. Eén van de specialiteiten van het bedrijf betreft het verzorgen van dak- en gevelgroen. Een vakspecialisme waar bedrijven en particulieren veel voordeel uit kunnen halen, zo stelt specialist Klaas Wiersma.

"Er zijn tal van redenen waarom je als bedrijf of als particulier een daktuin zou willen aanleggen”, zegt Wiersma. "Ten eerste is het goed voor mens en milieu, omdat het groen en dus gezond is. En het werkt ook nog eens isolerend.”
Veel onderhoud komt er aldus Wiersma niet bij kijken, al vergt het aanleggen van met name de bijzondere opties wel kennis en ervaring. Zo levert Frisia Bergum onder andere de ‘biodiversiteitdaken' van producent Optigroen. "Daarbij zorgen we voor een speciaal geselecteerd kruidenmengsel waardoor onder andere bijen en vlinders worden aangetrokken. Die insecten zorgen natuurlijk weer voor kruisbestuiving, waarmee je een gezonde ecologie van de stad helpt onderhouden.”
Dat daktuinen ook een vertragende werking hebben op de afvoer van regenwater is bekend. Veel gemeenten in Nederland subsidiëren dan ook de aanleg omdat het bij stevige regenbuien minder overlast geeft op de riolering. "Maar wij gaan desgewenst nog een stapje verder”, legt Wiersma uit. "We leveren namelijk ook een gepatenteerd Meandersysteem, soms in combinatie met een biodiversiteitdak. Door zo'n Meandersysteem is de drainage nog eens extra goed geregeld. Je hebt vrijwel nooit overlast.”

Los van de positieve ecologische en economische factoren benadrukt de vakman nog een voordeel: "Het is gewoon erg leuk! Een daktuin vergt niet veel onderhoud en biedt de eigenaar een wereld aan mogelijkheden om de tuin naar je hand te zetten. En dat is heerlijk, zeg ik uit eigen ervaring. En ben je een bedrijf, dan geeft het natuurlijk een zeer positieve duurzame uitstraling.”


Op de foto: Klaas Wiersma, Projectleider Dak- en Gevelbegroeiing, bij een pas aangelegde daktuin, waarin biodiversiteitdak werd gecombineerd met het gepatenteerde ‘Meandersysteem'.
Foto vrij van rechten.

Over Frisia Bergum
Frisia Bergum is een allround hoveniersbedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd in Friesland. In 2011 werd in samenwerking met zusterorganisatie Groenservice Noord een vestiging geopend in Assen. De nieuwe vestiging in Hoorn is gevestigd aan de Dampten 24a en gaat officieel op donderdag 12 september van start.

Noot voor de pers:
Meer informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij Klaas Wiersma,
Projectleider Dak- en Gevelbegroeiing.

Telefoon: 06-51352364
Mail: k.wiersma@frisiabergum.nl